Požiar v Slovenskom raji pomáhajú hasiť aj vrtuľníky

23.07.2007 Levoča

Slovenský raj/Poprad 23. júla (TASR) - S lesným požiarom, ktorý sa rozhorel v nedeľu v Slovenskom raji, bojujú dnes od skorého rána hasiči z troch okresov a hasiť pomáhajú aj štyri vrtuľníky s bambi vakmi.
\"Je tam 38 hasičov, zasahujú aj štyri vrtuľníky. Horí v ťažko prístupnom teréne a ťažké je aj samotné hasenie. V súčasnosti prebieha výsadok priamo na požiarovisko, kam sa snažíme dostať aj vodu. Podľa informácií, ktoré mám, horí na ploche 200 krát 300 metrov, v skalných útesoch, kde to obhorieva. Horiace časti padajú ďalej. Je to podobný typ požiaru ako bol na Starých Horách, \" konštatoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade Ondrej Šproch.
Operačný dôstojník HaZZ v Poprade doplnil, že v teréne je 8 cisterien z okresov Poprad, Levoča a Spišská Nová Ves. Pomáhajú aj členovia Záchrannej brigády HaZZ z Humenného.
Dva zo štyroch vrtuľníkov, ktoré pomáhajú hasiť požiar v Slovenskom raji, sú vojenské a ďalšie dva patria súkromným firmám. Tie poukazujú na problémy s úhradou nákladov. \"Vrtuľník MI-8 Air Transport Europe (ATE) z Popradu začal hasiť od 7.30 hodiny. Vzhľadom na vysoké náklady a problémy s preplácaním, bude vrtuľník s takmer 2-tisíc litrovým bambi vakom pomáhať len dve hodiny, \" informoval hovorca ATE Pavol Svetoň.
Juraj Hatala z Okresného riaditeľstva HaZZ v Spišskej Novej Vsi spresnil, že horí na popradskej strane Slovenského raja. Ešte v noci sa podarilo dopraviť na Podlesok umelú nádrž na vodu s objemom 36 tisíc litrov, z ktorej plnia bambi vaky v podvese vrtuľníkov. Nádrž zásobujú vodou z Veľkej Bielej vody v lokalite Betlanovce-Mýto. Potvrdil, že horí vo veľmi ťažkom skalnom teréne, kam sa pozemná technika nedostane. \"Naši hasiči v nedeľu vystupovali pešo k miestu požiaru približne hodinu a pol\".
 

Vyberte región